El Siurell de Marratx

Bloc que recull les propostes, actuacions, opinions i tot el relacionat amb IniciativaVerds-Marratx. Pots partiticipar al bloc amb els teus comentaris o envia un mail a l'adrea: marratxi@iniciativaverds.org VISITAU LA NOSTRA WEB http://marratxi.iniciativaverds.org

FINANAMENT MUNICIPAL .

Marratxi | 05 Gener, 2011 10:20

En El Mundo d'avui hi ha un article sobre el finançament municipal prou interessant que  ens agradaria fer alguns comentaris. Sense cap mena de dubte el finançament municipal es la gran assignatura pendent de la nostra democràcia. Cap dels governs estatals fins ara han afrontat decididament aquest tema i actualment la despesa municipal en relació a l'estatal no arriba al 13%, de les més baixes de la Unisó Europea. A més a mesura que han anat passant els anys i les necessitats dels veïnats i veïnades han anat creixent els municipis les han hagut d'afrontar i actualment segons un estudi fet pel Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca els Ajuntaments de l'illa dediquen un 27% dels seus pressuposts en temes que no són competència municipal i els ajuntaments de menys de 5.000 habitants fins a un 52%. Per tant es veritat que la situació és insostenible pels ajuntaments.

El Govern Zapatero fa anys que promet una nova lleui de Finançament municipal i de Règim Local, però passen els anys i aquest tema sempre queda sobre la taula. Cal definir amb claredat quines són les competències que corresponen als ajuntaments i financiar-les adequadament. També és veritat que cal suprimir duplicitats entre les administracions. En aquest sentit la FELIB, Federació de municipis de les Illes, està fent un bon treball `per delimitar les competències dels ajuntaments i de les altres administracions, Consells i Govern.

 De totes maneres volíem puntualitzar algunes coses. En primer lloc contestant al Regidor d'Hisenda de Marratxí, Sr Oliver, si bé és cert el que diu, no ho és quan es queixa de la despesa que per l'Ajuntament suposen els bombers, uns 300.000 euros diu, per què els ajuntaments de més de 20.000 habitants, per tant Marratxí,  té competències en tema de bombers.

Per una altra part és veritat que han baixat molt les llicències d'obres. En aquest cas nosaltres diriem que ja era hora. No era sostenible el creixement de Marratxí i ara no cal lamenrtar-se d'aquesta davallada. En tot cas el que cal lamentar és que l'ajuntament en anys anteriors no hagui tingut com a política d'ingressos les obres i no hagui cercat alternatives. ara no toca plorar sinò reconeixer els errors anteriors.

I per últim alhora de posar en marxa la tisora per fer retalls pressupostaris cal saber triar bé els objectius. Ni davallar les polítiques socials ni culturals i estudiar bé en què es pot estalviar. Què se gasta Marrtaxí en lloguers per edificis municipals? Té l'Ajuntament una política activa d'estalvi energètic? Per què no es fa res en promoure energies renovables? Fan falta tots els alts càrrecs de confiança que mantén l'equip de Govern?. Es dedica temps i recursos humans en cercar subvencions europees o estatals? I així un   llarg etcètera. Hem de reivindicar amb força als Govern de Madrid més i millor finançament, hem de demanar al Govern de les Illes un Pacte Local. Però cal administrar molt millor els nostres recursos.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb