El Siurell de Marratx

Bloc que recull les propostes, actuacions, opinions i tot el relacionat amb IniciativaVerds-Marratx. Pots partiticipar al bloc amb els teus comentaris o envia un mail a l'adrea: marratxi@iniciativaverds.org VISITAU LA NOSTRA WEB http://marratxi.iniciativaverds.org

DELIMITACI DE LA VIA ANTIGA DES CAVULLS- CAM DE SA BOMBA I DEL SEU ENTORN--BOIB NM 26 16 DE FEBRER 2010

Marratxi | 16 Febrer, 2010 10:08

El camí de sa Bomba és part d'una antiga via entre Palma i el raiguer, la que va paral·lela al torrent de Coanegra  al municipi de Marratxí. Aquest camí és part integrant d'una xarxa d'antigues rutes que organitzaven el territori de Mallorca. Es tracta d'un camí empedrat amb tècnica antiga , de difícil datació. Tradicionalment s'ha considerat el tram empedrat de factura romana, malgrat aquesta consideració s'ha de considerar una hipòtesi. És més probable que es tracti d'una via medieval sense que aquest punt hagi estat comprovat fefaentment documentalment o arqueològicament. Als primers temps del ferrocarril el pas de Sa Bomba era un baixador per la gent de Marratxí. Fins fa poc temps hi havia la caseta del guardabarreres. El topònim de Sa Bomba respon a l'existència d'una antiga sínia que funcionava amb una bomba de pistó accionada per una bístia.

El camí de Sa Bomba està declarat BIC pel decret del 1966 i per tant inscrita al Registre Generals de Béns d'Interès Cultural de l'Estat i el nom de Via Antigua des Caülls. En el document de declaració que recull les notes de Mascaró Pasarius la situa erròniament a la finca des Caülls.

La llei 12/1998 de 21 de desembre del patrimoni històric de les Illes Balears estableix l'obligatorietat de dotar als elements declarats amb la categoria de BIC amb un entorn de protecció. Per ajustar-se a la llei, des del Consell de Mallorca s'ha iniciat els estudis tècnics per dur a terme la delimitació de l'àrea de la cova i així iniciar la tramitació administrativa de l'expedient de declaració de delimitació del BIC i de la delimitació de l'entorn de protecció.

A l'actualitat, el tram del camí de Sa Bomba presenta les següents problemàtiques:

Abocament d'escombraries al torrent i al camí, des del mateix camí.

Trànsit indiscriminat de vehicles

Embassament d'aigües pluvials al tram empedrat fruit d'una intervenció negliglent dels Serveis Ferroviaris de Mallorca l'any 2005 en la que es va obstruir una mina subterrània que transita davall l'empedrat.

Desconeixement de la vàlua patrimonial d'aquest element

Per solventar aquesta problemàtica  es proposa les següents intervencions:

Senaylitzar l'element patrimonial amb la prohibició d'abocar escombraries  i amb la prohibició de pas a vehicles pesats -superiors a 3,5 tm i limitació de velocitat

Recuperar els 25 metres inicials del camí empedrat -ara coberts de terra- descobrint i posant en funcionament la mina subterrània.

Fins aquí el text del BOIB. No s'ha pogut afegir l'annex II amb la Planimetria de la delimitació.

Crèiem que és ben necessari aquesta actuació, una reivindicació històrica dels marratxiners i marratxineres, que no ens oblidam del nostre Patrimoni Històric, ni de la cova pre-talaiòtica  que roman oblidada i plena de fems...

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb