El Siurell de Marratxí

Bloc que recull les propostes, actuacions, opinions i tot el relacionat amb IniciativaVerds-Marratxí. Pots partiticipar al bloc amb els teus comentaris o envia un mail a l'adreça: marratxi@iniciativaverds.org VISITAU LA NOSTRA WEB http://marratxi.iniciativaverds.org

"TOT A PUESTO" una iniciativa nostra?

Marratxi | 31 Octubre, 2006 16:15

Aquests dies s'ha posat en marxa la iniciativa "Marratxí de compres, Tot a puesto" de l'Associació d'Empresaris i Comerciants de Marratxí, amb el patrocini del Govern de les Illes BAlears, Conselleria de Comerç, Indústria i Energia. És una iniciativa dels nostres comerciants i botiguers? El dubte apareix quan veim tota la propaganda, excepte el títol que he posat en Castellà!

És així com el nostre Govern Balear promociona la venda al petit comerç? A Marratxí la majoria dels seus ciutadans i ciutadanes som catalanoparlants, ens entenem amb els nostres botiguers en la nostra llengua... Perquè hem de veure aquesta promoció en castellà? La veritat és que pràcticament els comerços anunciats pertanyen al nucli d'Es Pont d'Inca... vol dir que ho fan a tots els nuclis? També en castellà?

Anuncien que ens diran a la Fira de Tardor la data del sorteig...Esperem que hi hagi prou participació per promoure l'ús del petit i mitjà comerç al nostre poble.

Ens agradaria saber l'opinió dels marratxiners i marratixneres. Digau-nos-la!

EL CREIXEMENT INSOSTENIBLE DE MARRATXI

Marratxi | 27 Octubre, 2006 21:16

A Marratxí des de fa anys s’està produint un creixement urbanístic i poblacional absolutament insostenible que l’actual equip de govern municipal no atura sinó més bé l’impulsa encara més. Començà aquesta legislatura amb una població propera als trenta mil habitants i un impressionant consum de territori. Desenes d’urbanitzacions il•legals en sòl rústic, que ara s’estan legalitzant, i les dues voreres de la carretera d’Inca i de les vies del tren, convertides de baix a dalt en zones urbanes. Tot això s’ha fet de forma desordenada i anàrquica, sense cap planificació prèvia per part dels Ajuntaments de torn ( serveis públics, vials, aparcaments, etc. ...), només pensant en les butxaques dels especuladors. La gota d’aigua que vessa el tassó és l’acceleració que aquest creixement ha tingut darrerament baix el govern municipal del PP i els Independents. Va començar la legislatura requalificant els Caülls, que l’anterior Consistori havia salvat de les urpes d’una coneguda promotora. Per tant ja tenim una nova urbanització legalitzada amb espai per uns 3.200 habitants. A mitjan legislatura el Consell Insular de Mallorca va tenir problemes per col•locar dins el seu expansiu Pla Territorial una urbanització que estava pensada per Son Sardina i que la mobilització popular va aturar. La varen voler encolomar a Alcúdia, que tampoc la va voler. I on vos sembla que va anar a parar? A Marratxí. Els Creuers una nova urbanització d’uns 2.800 habitants. Mentre els habitatges il•legals en sòl rústic segueixen florint com a bolets. No s’esbuca res, ni tants sols quan només s’ha començat a construir. Com a molt, l’Ajuntament obre un expedient a l’infractor, que generalment s’eternitza o en el millor del casos acaba amb una multa que l’esmentat infractor si es que la paga, la incorpora a la despesa de la seva construcció i encara li surt més barat que si la fes legalment. A pesar d’això l’Ajuntament sols té un zelador d’obres, per un municipi de més de trenta mil habitats i dels més extensos de Mallorca. Sembla fet aposta per facilitar la indisciplina urbanística. D’aquí un parell d’anys ens queixarem de la destrossa del nostre sòl rústic i del sorgiment de noves urbanitzacions il•legals, però ja estarà fet. Però tot això no és res comparat en la construcció amb sòl urbà als nuclis històrics dels nostres municipis, a Pòrtol, Sa Cabaneta, Es Pont d'Inca, i també Cas Capità i Sa Cabana no queda cap solar que no s'estigui construint. No sé si algú ha calculat el número de nous habitatns que suposarà totes aquestes construccions, però és senzillament espectacular. No és que aquesta desgavellada construcció en sòl urbà tingui res d'il·legal, ni tan sols que sigui dolent en si. Però algú des del Govern Municipal ha pensat, per exemple, on aparcaran els cotxes dels llogaters d'aquests nous habitatges? , o a quina escola o institut aniran els seus fills? o si bastarà el transport públic? , o quins serveis socials més ens faran falta? o a quins espais es faran zones verdes , places o infrastructures culturals o socials? , o tan sols per on circularan els cotxes a les vuit del matí?. Evidentment ningú ha pensat en aquestes coses, un altre cop vivim una onada de creixement insostenible sense cpa planificació prèvia. I si això era una mostra d'ineficàcia fa unes dècades, ara és senzillament de jutjat de guàrdia. A més aquest govern municipal legalitza un nou polígon industrial al lPla de na Tesa i no presenta al·legacions al Pla de Carreteres del Consell de Mallorca que preveu que el segon cinturó , amb quatre carrils, xapi Marratxí per la meitat, passant devora Es Pla de na Tesa. Qui podrà viure a Marratxí d'aquí a un parell d'anys si això continua així?. Al nostre municipi vivim una vertadera situació d'emergència . Cal aixecar-se i dir basta a tant de desgavell. A la nostra maltractada Mallorca proliferen plataformes per tot arreu amb el lema genèric de Salvem Mallorca, Salvem La Real, Salvem Son Real i un llarg etcétera. Els ciutadans i ciutadanes de Marratxí ens fa molta falta aixecar la senyera de Salvem Marratxí. Encara hi som a temps però prest serà massa tard.

El PP: corrupció sense límits

Marratxi | 27 Octubre, 2006 09:40

La història del PP de les Illes Balears es confon amb la història dels seus casos de corrupció. L’època Cañellas ja va marcar la pauta, amb l’escàndol Zeus-Torcal, amb el cas de Jaume Font, actual Conseller de Medi Ambient i llavors batle de Sa Pobla, condemnat per frau electoral, i amb dos casos responsables que la imatge de la nostra política autonòmica hagi quedat associada a la corrupció: el cas Calvià, amb un intent de comprar el vot d’un regidor, i el cas Túnel de Sóller, de pagament il•legal de comissions. Per aquest cas, Cañellas va ser acusat de prevaricació i suborn, i només la prescripció dels delictes el va salvar de la condemna. Gabriel Cañellas va dimitir el 1995, víctima de la doctrina d’Aznar (en camí cap a La Moncloa) segons la qual les responsabilitats polítiques són prèvies a les judicials. Què se n’ha fet, per cert, d’aquesta doctrina? Jaume Matas ha demostrat ser un bon deixeble de Gabriel Cañellas. La seva primera etapa com a president està marcada per dos escàndols de gran magnitud. Qualsevol dels dos, per ell tot sol, hauria suposat la dimissió de Jaume Matas en una democràcia saludable. El cas Bitel és un cas d’espionatge, des de les més altes instàncies del govern, a Francesc Quetgles, un polític d’un altre color polític amb responsabilitats institucionals al Consell de Mallorca. Al cas Mapau ens trobam amb una trama il•legal de captació dels vots dels residents a l’estranger dissenyada des del despatx de Matas i finançada amb els doblers de tots. En tots dos casos hi ha una evident responsabilitat del president Matas i de la presidenta Estaràs, i entre els implicats hi ha una nombrosa relació d’alts càrrecs de Partit Popular. En tots dos casos, només la poca diligència de les instàncies judicials explica que no hi hagi sentències condemnatòries. Després del parèntesi del Pacte de Progrés, el retorn del govern Matas ha significat el retorn dels casos de corrupció. Aquest fulletó fa un repàs dels “casos” més assenyalats. Com si volguessin recuperar el temps perdut, els dirigents del PP s’han llençat a les mangarrufes i han convertit la nostra vida política en una trista successió d’escàndols de tota mena. Aquest PP cutre i sense escrúpols ha perdut tota noció de la diferència entre els interessos públics i els interessos privats, i és responsable de la degradació de la nostra vida política. Rasputín, les nits boges de Moscú El febrer de 2004 una delegació del Govern Balear va visitar Moscú, encara no sabem si per fer promoció turística, per organitzar una Olimpiada d’Escacs, o per veure un partit de futbol del Mallorca. El que sí sabem és en què es varen gastar els doblers públics: entre les factures entregades al Parlament hi ha set entrades al Rasputin, un dels clubs eròtics més coneguts de la nit moscovita. Entre la seva oferta, hi ha la possibilitat de beure tequila sobre els pits de les empleades, el servei “Ferma l’esclava a la creu”, o ser servits per cambreres que duen etiquetes en distintes parts del seu cos, indicant què s’ha de pagar per tocar. El director gerent d’Ibatur, Juan Carlos Arias, va dimitir pel cas, però el govern mai no ha donat cap explicació. La fiscalia va obrir diligències informatives que, d’acord amb la seva tradició, va arxivar ràpidament. Son Espases, hospital i pelotazo El Govern Matas ha decidit abandonar el projecte consensuat de construcció d’un nou hospital al solar de l’actual Son Dureta i fer-ho a Son Espases, entre la Via de Cintura i les carreteres de Valldemossa i Sóller, una opció que costarà 3,7 milions d’euros més i vuit anys de retard. L’interès bàsic de l’operació s’ha d’anar a buscar en dues coses: l’interès de la sanitat privada de retardar la construcció del nou hospital i la revalorització dels terrenys colindants. En efecte, la sanitat privada, a través de concerts amb el Govern Balear, està fent sucosos beneficis amb les deficiències de la sanitat pública. D’altra banda, hi ha un “pelotazo” urbanístic evident: l’abril de 2002 Jaume Matas, en un sopar a Madrid, ja va informar a un grup d’empresaris (que després varen comprar terrenys propers a Son Espases) de la seva intenció de fer l’hospital en aquesta finca. Amb Son Espases, s’han fet grans negocis. Ses Salines: el batle que vivia en un club hípic El juliol de 2005 els mitjans de comunicació publiquen que Sebastià Vidal, llavors batle de Ses Salines, tractava de legalitzar la casa seva. Es tracta d’un habitatge en sòl rústic, il•legal i il•legalitzable, de 322 m2 i amb 208 m2 de quadres. Sebastià Vidal volia legalitzar casa seva fent-la passar per la seu social de l’Agrupació Cavallista de Ses Salines. A la sol•licitud de l’interès social hi va adjuntar certificats d’onze batles de diferents municipis, tots ells del PP, que asseguraven que aquesta Agrupació Cavallista havia actuat en les seves localitats. Molts d’ells certifiquen actuacions amb cavalls en dates anteriors al 2001, any de la creació de l’Agrupació. El Consell de Mallorca va denegar l’interès social en comprovar que es tractava de la residència particular del batle, i va obrir un expedient d’infracció urbanística que ha d’acabar amb la demolició. El setembre de 2005, Sebastià Vidal dimiteix com a batle de Ses Salines Calvià: l’idil•li del batle i el regidor trànfuga El juliol de 2005, Joan Thomàs, que havia estat elegit regidor de Calvià a les llistes d’UM, va abandonar el seu partit i el seu grup per seguir donant suport al batle Delgado, del PP. Carlos Delgado aconseguia, gràcies al vot de Thomàs, la majoria absoluta que no li havien donat les urnes: un cas de llibre de transfuguisme. El cas que va fer esclatar la crisi va ser el suport de Thomàs a un conveni de recepció de la urnanització de Nova Santa Ponça, promoguda per la família Nigorra, contra el criteri d’UM. En el rerefons, però, hi ha molts d’altres projectes urbanístics: Calvià és un altre exemple de la connexió entre creixement incontrolat i corrupció. Per salvar el pacte amb UM, Thomàs va abandonar les seves àrees de govern, però manté despatx i Delgado continua confiant en ell quan el seu vot és necessari… Santa Margalida: requalificacions, comissions, mentides i cintes Alguna cosa fa pudor de podrit, a Santa Margalida. El juny de 2006 han sortit a la llum els enregistraments d’unes converses entre el batle de Santa Margalida, Antonio del Olmo (PP), i un interlocutor sense identificar. El contingut de les cintes serviria per fer diàlegs d’una pel•lícula sobre com es mou el pagament de comissions a membres d’un ajuntament a canvi de requalificacions urbanístiques o de facilitar el projecte d’un camp de golf. El batle, que en un primer moment no va poder negar que era la seva veu, ha posat en marxa el ventilador i tira cap als regidors del seu equip de govern Miquel Ordinas (Can Picafort Unit) i Juan Ferragut (PP). El PP mostra el seu suport a un batle que, diuen, els mereix tota la confiança. Als jutjats, hi ha diligències informatives ofertes per la fiscalia. Llucmajor: els manejos d’en Rabasco esquitxen el batle Segons informes policials i acusacions de la fiscalia, Joaquín Rabasco, regidor de Llucmajor i líder de l’ultradretà ASI (Agrupación Social Independiente), es va embutxacar milions d’euros públics durant la seva etapa (1999-2003) de regidor d’Esports i Festes. Contractant esdeveniments musicals i esportius a través d’empreses afins, va desviar més d’un milió d’euros de doblers públics, dels quals almenys 82.500 varen anar a parar als seus comptes: el fiscal parla de frau, suborn i negociacions il•legals. A pesar d’aquests manejos, el PP, després de les eleccions de 2003, nomena Rabasco regidor de Turisme sense necessitar-lo per fer majoria. Aquest indici evident que el PP també tenia coses a amagar es veu confirmat per la Justícia: el maig de 2006, el jutge encarregat del cas Rabasco cita el batle Lluc Tomàs a declarar en qualitat d’imputat per un delicte de prevaricació continuada. Naturalment, el batle no dimiteix. Palma: l’urbanisme al servei del negoci Durant aquests tres anys, el municipalcatolicisme de la Sra. Cirer ha estat un magnífic exemple de la cultura del “pelotazo”, és a dir, de posar l’Urbanisme al servei dels negocis particulars i no dels serveis generals de la ciutat. A part de la col•laboració activa amb l’escàndol de Son Espases, hem vist com na Cirer ha tolerat que empresaris sense escrúpols, amiguets i promotors influents hagin comès tota mena d’il.legalitats: instal•lació irregular de negocis en sòl rústic, urbanitzacions il•legals com la de Son Olivaret, obres il•legals en elements patrimonials com les Torres del Temple … tot això quan no era el propi Ajuntament el que promovia les il•legalitats com en la vergonyosa destrucció del Pont des Tren o els depòsits il•legals de vehicles de la grua municipal. No han faltat tampoc reclassificacions i requalificacions a la carta per propiciar negocis particulars: la reclassificació en sòl industrial del sòl rústic utilitzat irregularment pels rent-a-car a Son Fangos, l’irregular increment edificatori de Son Dameto Dalt o la conversió d’un equipament asistencial en oficines per lucrar un convent de monges de Sa Calatrava. Andratx: el doble ofici de batle i promotor urbanístic Eugenio Hidalgo, fitxat pel PP procedent d’un altre partit, deu ser el batle que més casos d’irregularitats urbanístiques acumula. Aquí van alguns d’aquests casos. El juny de 2006, concedeix unes llicències tan grollerament il•legals (setze edificis residencials plurifamiliars en sòl rústic protegit, a la zona de Montport, al Port d’Andratx) que la Comissió Insular d’Urbanisme hi posa un recurs, i el fiscal de delictes ambientals i urbanístics posa una denúncia davant el jutge. Poc després, el mateix fiscal torna a denunciar Hidalgo per una llicència per fer-se ell mateix una casa en sòl rústic i fer-la passar per una reforma d’un magatzem, un projecte informat favorablement per un tècnic municipal que avui és Director General d’Ordenació del Territori (el llop que cuida de les ovelles). Hidalgo té moltes altres denúncies per iregularitats: una, per auto-concedir-se (concedir a una empresa de la qual ell soci i administrador) una llicència per a un edifici de 15 metres d’alçada allà on només són possibles edificis unifamiliars. Ciutadella El Pacte PP-PMQ, que governa Ciutadella, va gros. El cas de les Rates és el més clar: una estafa preparada des d’Urbanisme, amb coneixement de l’equip de govern, amb la participació de tècnics, alguns càrrecs de confianza que són candidats o càrrecs orgànics també dels dos partits, un cas en què volien estafar un jubilat per fer-se amb guanys suculents. Ara, el cas és als jutjats per iniciativa de la Fiscalia, amb imputació de càrrecs. El “cas de les Rates” és només la punta de l’iceberg d’aquests tres anys dedicats a fer permutes del patrimoni públic per afavorir els propis, a fer “Inversions” a prop de promocions urbanístiques, etc. Les autopistes de Matutes Les autopistes d’Eivissa han estat una de les més brutals agressions territorials perpetrades pels nostres governs autonòmics. Les obres s’han duit a terme amb una escandalosa prepotència cap als veïns afectats i amb un evident menyspreu de la legalitat en els procediments d’expropiació. A més de tot això, les autopistes d’Eivissa constitueixen un exemple clar de lligam entre obres públiques i interessos privats. Abel Matutes, històric dirigent de la dreta eivissenca, membre destacat del PP i pare de la Consellera de Vies i Obres del Consell Insular, és el gran beneficiat de les autopistes. Matutes forma part del Consell d’Administració de FCC, una de les empreses adjudicatàries, i és soci de MAB, una altra de les contructores de les autopistes, en la pedrera de Can Capità. El traçat de l’autopista afavoreix els seus negocis, fent revolts per no perjudicar les seves propietats o afavorint l’accés a les urbanitzacions que promou. Per si això fos poc, la terra que es retira per a les obres és transportada al lloc on Matutes vol fer el Camp de Golf Platja d’en Bossa, per ser adequadament aprofitada per a aquest projecte. Eivissa: batles i regidors imputats La gran quantitat de batles i regidors del PP eivissenc imputats per casos d’irregularitats o corrupció, atès el petit nombre de municipis de l’illa, ens indica l’existència d’un estat de corrupció generalitzada. Vicente Riera, regidor d’urbanisme de Santa Eulàlia, serà jutjat per una obra il•legal. Josep Serra Escandell, batle de Sant Josep, està imputat per asfaltar un negoci seu amb material procedent d’una planta asfàltica que funcionava il•legalment, i (amb el seu equip de govern) per un delicte contra l’ordenació del territori per una llicència il•legal d’un habitatge en un cim a Es Cubells. Antoni Marí Tur, ex batle de Sant Antoni, i el seu equip de govern, estan imputats pel “cas Cretu”, de concessió d’una llicència per a un habitatge de 1.075 m2 sobre un turó en la costa, una llicència declarada il•legal pels tribunals. Vicente Guasch, batle de Santa Eulàlia, ha estat denunciat per EU per un delicte contra l’ordenació del territori en l’aprovació de la urbanització Ses Torres, i està imputat per les obres de Can Castelló i per delictes contra el medi ambient en la pedrera “Ses Planes”. Joan Marí Tur, Conseller de Patrimoni del Consell Insular i Vicepresident del Parlament, ha estat denunciat pel Pacte de Progrés per obres pressumptament il•legals en terrenys de la seva propietat.

La necessària unitat front al PP

Marratxi | 26 Octubre, 2006 15:57

L'Ajuntament de Marratxí en mans del batle José Ramón Bauzà està vivint un període de més creixement, que ja sembla impossible al nostre poble, més desgavell urbanístic -sabeu quants celadors té el nostre Consistori? . i més menyspreu cap a la ciutadania -quantes suggerències han escoltat de les Associacions de Veïns, de Pares i Mares, de Joves,? Darrerament apareix a la premsa local "cròniques" del nostre poble per explicar els problemes que mantenen el PP del Sr. Batle amb els seus socis dels Independents. Es veu que al darrer any abans de les eleccions el Sr.Batle i els seus regidors i regidors apliquen les màximes del Sr.Rodríguez amb UM: anem a fer-los desaparèixer per aconseguir la majoria absoluta. Fins i tot de les fotos! Cal una política d'unitat front als depredadors del nostre territori. Cal fer un esforç per acostar posicionaments i creure que una altra majoria al govern, amb un programa progressista serà capaç d'aturar tan de desgavell. I no només en els temes de territori i patrimoni , també en tot allò que fa referència a participació, a joves, a cultura, a benestar social. L'esforç valdrà la pena, anem a ser generosos i mostrar una alternativa d'unitat d'esquerres front la dreta conservadora i depredadora.

L’equip de govern municipal format per PP-Independents incompleix els acords en matèria de transport públic.

Marratxi | 24 Octubre, 2006 09:49

. L’única gestió que s’ha fet aquesta legislatura és permetre que els taxis de Palma operin dins el nostre municipi. Ja fa molts anys que Esquerra Unida-Els Verds de Marratxí ha reivindicat que per a solucionar el tema del transport públic al nostre municipi era necessari un acord amb l’Ajuntament de Palma. La proposta en concret contemplava l’ampliació de tres línies de l’EMT: La línia tres que actualment té el seu final al Pont d'Inca que arribés fins Figueral i així cobriria aquest nucli i Cas Capità. La línia 14 de Son Ferriol que pogués arribar al Pla de na Tesa. La línia 11 que va a s'Indioteria que arribés als Garrovers. El municipi de Marratxí sortiria clarament beneficiat d’un projecte de transport públic d’aquestes característiques i que juntament amb el tren i millorant sensiblemente el sistema de bus-llançadora a una part del municipi, es podria donar per solucionat completament el tema del transport públic de Marratxí. Fa gairebé un any es va aprovar per unanimitat una moció d’EU-EV en aquest sentit. El Batlle de Marratxí va iniciar les negociacions amb l’Ajuntament de Palma per parlar d’aquest tema. Però l’únic resultat d’aquesta gestió feta amb l’Ajuntament de Palma ha estat un conveni que possibilita que els taxis de Ciutat operin al nostre municipi. No s’aconsegueix solucionar el problema de transport dels ciutadans de Marratxí com es pretenia, i a més a més l’Ajuntament de Palma donar resposta a una reivindicació dels seus taxistes que demanaven més espais per operar. Des d’Esquerra Unida-Els Verds estam d’acord que els taxis de Palma operin al nostre municipi, però aquest no era l’objectiu de la nostra proposta aprovada al plenari de l’Ajuntament ni dóna resposta als problemes de transport públic. Una vegada més ha quedat palès el poc pes polític del nostre municipi i la poca capacitat del Partit Popular i del batlle de fer-se valer.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb